Vi ska se en film om att göra gott. Att försöka vara en god människa.
http://www.svtplay.se/video/1531423/del-1
”Hur långt räcker vår goda vilja i verkligheten?”
Korrespondenterna undersöker vår vilja att göra gott. Sverige är ett av världens bästa länder när det gäller bistånd och solidaritet, men vad är det som får människor att skänka pengar till de behövande fattiga??
Artikeltexten fortsätter längre nerHoppa till artikeltexten
Bengt Norborg och Pernilla Edholm åker till Afghanistan. Där träffar de företagsledaren Fredrik Hillelson som samlade ihop 75000 kronor till Svenska Afghanistankommittén. Bengt och Pernilla följer Fredriks resa där han får se vart hans och svenska skattebetalares pengar tar vägen och om de gör någon nytta.
I Kabul träffar Bengt och Pernilla även artisten Loreen Talhaoui. Även hon har engagerat sig för Afghanistan, hon är med och bygger en skola.
Loreen berättar mycket personligt om vad som driver henne att ägna en del av sin tid åt välgörenhet. ”Man får så mycket tillbaka, det är en vinn-vinn situation”, säger hon bland annat.
Erika Bjerström och Simon Stanford har undersökt den stora nya trenden inom biståndsindustrin: Volunturism. Det handlar om att betala för en resa till ett utvecklingsland, turista på förmiddagarna och göra lite gott på eftermiddagarna. ”Det ger extra sting till ditt CV om du varit volontär”, förklarar platschefen på ett volunturistprojektet i Mocambique som Erika besöker.
Men att arbeta för det goda kan se olika ut och man kan vara olika säker på att man faktsikt gör nytta. En som är tvärsäker på att hon gör det är missionären Annie Chikhwasa. Hon driver det barnhem i Malawi somMadonna adopterade sin son ifrån.
Annie Chikhwasa drivs av tron på Jesus Kristus och har en mer gammaldags traditionell syn på Afrika och vad vi i väst kan göra där. Bland annat förklarar hon för Erika att barn över 6 månader inte är välkomna på barnhemmet, för då är de redan förlorade till den afrikanska mentaliteten.