I London finns föräldrarna som gör allt för sina barn, i Indien är barnen medelklassmammornas livsuppdrag och i Japan är barnen ett så stort projekt att det knappt föds några. Korrespondenterna skildrar hur barnen blivit det stora projektet.
Bengt Norborg och Pernilla Edholm åker till London och träffar Gabriel, 5 år. Han är sina föräldrars absoluta ögonsten. Förutom att gå sex timmar i skolan varje dag så har mamma Sharon ordnat så att han går på simning, judo, drama, franskalektioner och gymnastik. Schemat är späckat för att han skall få en ljus framtid.
Att Gabriel är älskad av sina föräldrar är det ingen tvekan om och att pappa Andrew och mamma Sharon vill hans bästa är också klart, men frågan är om det verkligen är det bästa för Gabriel?
Pressar sina barn för hårt
I London träffar Bengt och Pernilla också författaren Carl Honoré. Han har skrivit flera böcker om föräldraskap och anser att dagens föräldrar, speciellt i västvärldens medelklass, pressar sina barn allt för hårt och att de gjort barnen till projekt. Till en tävling som handlar om att vara en riktigt bra förälder. Enligt Honoré tyder mycket i dag på att det är helt fel väg att gå för att skapa lyckliga och intelligenta barn.
Här tar mammorna ansvar för barnens uppfostran
I Japan är föräldraskap något helt annat än i Europa. Där är det mammorna som tar allt ansvar för barnens uppfostran. Det har gått så långt att papporna genom olika regeringsprogram nu uppmanas att vara hemma med sina barn.
Lena Scherman och Tomas Hallstan reser till Tokyo och träffar ett av undantagen. Yasuyuki Tokukura har varit hemma med sina barn, om än i korta perioder, medan hans fru fortsatt att göra karriär. Det tog honom sex månader att förhandla fram sin föräldraledighet med sin arbetsgivare. Men i dag har han en kontakt med sina barn som få japanska män har.
Offrar sin karriär för att ta hand om barnen
I Indiens framväxande medelklass är barnen ett jättestort projekt – men det har helt blivit mammornas sak. Indiska kvinnor är i dag mer välutbildade än någonsin, men deras höga utbildningar används främst för att bli attraktiva på äktenskapsmarknaden. En kvinna med hög utbildning förväntas nämligen vara extra bra på att uppfostra och skola sina barn.
Malin Mendel Westberg möter Aditi i Bombay som offrat sin karriär för att ta hand om barnen. Traditionen är stark säger hon och förklarar att hennes svärföräldrar förväntar sig att barnen är hennes projekt.
Programledare: Bengt Norborg.