tisdag 18 december 2012

Uppgift under jullovet: mailas in senast den 7 januari 2013

Ni ska följa en roadmovie där Bastian söker efter sina biologiska föräldrar. Varje avsnitt har en länk därefter ska ni skriva en reflektion på ca ½ dataskriven A4-sida kring olika frågeställningar som ligger under länken.  Varje avsnitt är ca 10 minuter långt.

Alla dina reflektioner ska bli en sammanhållen text.

 Gör så här:
1. titta på avsnittet genom att klicka på länken. Se avsnittet minst 3 gånger om du tycker att det är svårt att förstå.

2. Titta på frågeställningarna, tänk till, koppla filmen till dina tankar och skriv din reflektion.

3. se ett avsnitt varje dag. När du skrivit alla 14 reflektionerna omarbeta dem så att det blir en hel text. Då kan jag följa dina tankar kring varje avsnitt.

Lyssna på radioprogrammet om hur programmet kom till och hur  dokumentären gjordes.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4283&artikel=5362757


Avsnitt 1 
http://www.svtplay.se/video/647122/del-1-av-14

Frågeställning: Är det viktigt att ha ett ursprung? Ar det viktigt att veta var man kommer ifrån? Hur har ditt ursprung format dig? Hur tror du det hade varit om du inte haft ett ursprung? Gör Bastian rätt som söker efter sina biologiska föräldrar?
Avsnitt 2
http://www.svtplay.se/video/647433/del-2-av-14
 Hur tror det känns för Bastian att hans adoptivföräldrar aldrig berättat det Åge förklarar dvs att han vet vilka Bastians biologiska föräldrar var. Är det bra att undanhålla informations för sina barn? Hur tror ni att det är lämna bort sitt barn för alltid? Är adoption något bra?
Avsnitt 3 
http://www.svtplay.se/video/647745/del-3-av-14

vad har de tre vännerna för relation, är de goda vänner? , Varför är det så viktigt för Bill att göra dokumentärfilmen?

Avsnitt 4 
http://www.svtplay.se/video/890431/del-4-av-14

Varför blir Bastian så arg på Johan? Hur gör du när du blir så frustrerad och inte kan kontrollera dig?Varför känner Bastian sådan ilska över att de biologiska föräldrarna lämnat bort honom? Hur tror du att det skulle kännas att bli bortlämnad?

Avsnitt 5
http://www.svtplay.se/video/893279/del-5-av-14
Varför utsätter Bill de andra för fara genom att filma. Är filmen viktigare än vännerna för honom? Varför hjälper smugglaren dem  tro du? vad hade du gjort om du var smugglaren?

Avsnitt 6
http://www.svtplay.se/video/895871/del-6-av-14

Hur tror du att det skulle kännas att träffa sin föräldrar för första gången? Varför var Bastian orolig och arg, vad hade du gjort i en sådan situation?  Musiken är viktig för Hanna, varför är musik så viktig i hennes liv tror du?

Avsnitt 7
http://www.svtplay.se/video/897697/del-7-av-14

De gör ett nytt försök att träffa Bastians föräldrar och det visar sig att de inte är hemma. De är och hälsar på en dotter i Barcelona. Bastian har en syster som han inte vet om ett barn blev bortlämnat och ett som fick stanna. Hur skulle du känna om du var den bortvalda.?

Avsnitt 8
http://www.svtplay.se/video/900464/del-8-av-14

Kompisen Ali ska utvisas från Tyskland, han måste lämna landet. Skulle du hjälpa Ali om du kunde? är det viktigt att hjälp andra som inte har det lika bra som du och jag? Varför finns det en avundsjuka mellan de två filmarna? Hur ser du på avund?

Avsnitt 9
http://www.svtplay.se/video/905569/del-9-av-14

Varför försvinner Bastian? Alla de tre har jobbiga saker de bär på, Hanna har inte varit hemma på tre år, Bill har en liten sak från pappan innan han dog i iransk fängelse. Begreppet sanning kommer upp och Bill berättar att han inte fått några pengar ännu  de andra berättar också sin sanning. Är det viktigt att tala sanning? Är det okej att ljuga för att skydda en vän? Vad är sanning för dig?

Avsnitt 10
http://www.svtplay.se/video/903611/del-10-av-14

De kommer till Paris där Hanna bott innan, och de åker till Amien på en fest och dagen efter har  någon  tagit deras bil, någon som de litade på. Hur ser du på det? Vilka kan man lita på och vilka inte? Vad betyder det att lita på någon?

Avsnitt 11
http://www.svtplay.se/video/907990/del-11-av-14

När de kommer till Bretagne efter en lång tågfärd för att få tag i bilen, kommer kompisen som om inget har hänt? Är det okej att "låna" andras saker? Kompisen är en poet och Bill filmar när han läser sin dikt om tid. Hur tolkar du dikten? Vad handlar den om?

Avsnitt 12
http://www.svtplay.se/video/912445/del-12-av-14

Hannas förgångna hinner ikapp henne och hon känner stor skuld för det hon gjort mot sin kompis. Vad är skuld för dig? Finns det olika skuld? Hur kan man förlåta sig själv om man har behandlat en annan människa illa? Hur gör du?
Bill ska snart bli pappa och flickvännen måste åka in på sjukhus hemma i Sverige och han får panik. Han säger att han brister i sitt ansvar som blivande pappa.  Gör han det? Vad hade du gjort om du varit Bill? Vad menas med att ta sitt ansvar för dig?

Avsnitt 13
http://www.svtplay.se/bastian

Det visade sig att det inte var Bastians föräldrar i Barcelona. Bastian blev besviken och arg? Hur hanterar du en så stor besvikelse? Varför låter han sin ilska gå ut över sina kamrater? Hur skulle du gjort om du var Bastian? Hur skulle du gjort om du var Bill? Hur skulle du gjort om du var Hanna? Vad tror du  mannen och kvinnan tänkte när de möter Bastian? Vad tror du att du skulle göra om du var Dileks föräldrar?


Avsnitt 14
http://www.svtplay.se/bastian

Ett oväntat telefonsamtal förändrar allt och Bastian lämnar kompisarna och åker själv. Vad händer?
Slutet visar vad som formar vår identitet oss som individer. Vad har format din identitet? Vem är du? Vad har gjort att du är just du? Är det viktigt att veta sitt ursprung för att bli en hel människa? Tror du att Bastian kan förlåta sin biologiska mor?

"Jag gjorde rätt som en mänsklig varelse men gjorde väldigt mycket fel som mamma" är ett talande citat ut sista avsnittet. Vad betyder det?


Nu ska dina reflektioner bli en hel text, tänk på att det är viktigt för den som ska läsa texten ska förstå dina tankar.


Om det är något som är svårt att förstå kan du använda translate längre ner på sidan eller länken nedan till friendlyreader.

  http://www.ida.liu.se/projects/friendlyreader/webapp/

Maila in din text senast den 7 januari till patric.andersson@jarfalla.se

Lycka till


Patric




Tisdagar 0900-1130 Läxa till 8 januari

Läxa till den 8 januari - Läs Alexander den stores äventyr sidan 25 - 35 och skriv en reflektion över texten.

Reflektion - vad får du för tankar när du läser texten, koppla textens innehåll till dina tankar.


Max 1 A4 sida.        Lämna in den 8 januari.


Lycka till

Patric

söndag 16 december 2012

Svart flicka - vit flicka s 175-190 med berättarröst

http://www.slideboom.com/presentations/664441/svart-flicka-s-175-190?pk=3524-03c0-1304-3c88-78c3-68a3-bab1-7c07

Här på länken ovan kan du höra de sista sidorna i boken. Klicka på länken så kommer det upp en power-point med mig som berättare.


När du läst ut boken skriv en reflektion över Genna och hennes liv 

Reflektera betyder att du ska skriva ner dina tankar dvs koppla bokens innehåll till ditt liv.

De frågeställningar du bör reflektera över. Skriv en sammanhållen text på minst 1 A4sida datataskriven text 12 punkters storlek, typsnitt  Times New Roman.

Vänskapen mellan Minette och Genna är speciell, hur ser du på vänskap, vad är vänskap?

Flickorna har olika relationer till sina familjer? Hur ser du på det ? Vad är viktigt för att ha en bra relation med familjen?

Genna känner stor skuld till Minettes död, hur ser du på det? Ska Genna känna skuld? Hur kan Genna känna eller förlåta sig själv. Hur ser du på skuld och förlåtelse?


Maila till patric.andersson@jarfalla.se  senast onsdagen den 19 december