fredag 1 februari 2013

Lite inspiration till att skriva egen saga

Titta på länken för att få lite inspiration det kanske kan hjälpa till

http://www.youtube.com/watch?v=CvsioLaxLjw


http://www.youtube.com/watch?v=O0roJe0H2fU

http://www.youtube.com/watch?v=7Vxg8CRyE1g

När det gäller prinsessan som städade på operan kan du tänka till hur miljön var när vi var där i måndags.

Försök att beskriva personerna och de platser/miljöer som så utförligt som möjligt så att läsaren kan se det hela handlingen framför sig när den läser.

Titta på dessa länkar över helgen så kanske du få lite inspiration till din egen saga.



Lycka till

Patric

torsdag 31 januari 2013

torsdag 31 januari Skriva egen saga

Idag ska vi börja skriva en egen saga 

Till detta behöver du:

1. dator med Internet
2. ett gmailkonto
3. kunna använda googleDrive


När du skriver i google Drive kan jag följa hela din skrivprocess och göra kommentarer direkt i din text.

Vi möts i datasalen klockan 0900.


Patric


Kungens elak bror Henrik

Skriva egen saga


Drottning Sonya


Kunngliga Operan

Kung Harald

Prinsessan Astrid

Familjen Anderssons lilla stuga

trollkarl
Prins Daniel
Den fattiga familjen Andersson
Kungliga slottet


Inledning
Kung Harald och drottning Sonya bodde i slottet och hade inga barn. De längtade efter att få barn och hade väntat flera år men det kom inget.

En dag när drottningen gick till sjön för att bada träffade hon en trollkarl. Hon bad trollkarlen om hjälp och berättade om sin längtan efter en dotter. Trollkarlen tog fram sitt trollspö och sa några mystiska ord och meddelade att en dotter skulle komma inom ett år.

Efter 10 månader föddes prinsessan Astrid och alla i slottet blev glada utom kungens bror, den elaka brodern Henrik. När Astrid var tre år rövade prins Henrik bort flickan och gav henne till den fattiga familjen Andersson i den avlägsna staden Stockholm och för detta fick de 30 silverpengar.

Den fattiga familjen hade det svårt så alla barnen fick arbeta från de var 8 år. Astrid fick arbeta på Operan där hon städade på dagarna och klippte biljetter på kvällarna.


Ett första utkast ska vara klart till måndag den 4 februari


Lycka till Patric




      

onsdag 30 januari 2013

Gemensam text saga slutversion

Sagan om den gyllene klockan  
Det var en gång för länge, länge sedan då de tre barnen Peter, Helena och Sofia var i skogen och lekte. Peter var yngst och han har svart hår och han har blå byxor, vit skjorta och en blå väst på sig. Sofia som var äldst hade brunt hår och gröna ögon. Hon hade en vit skjorta, blå väst och en blå kjol på sig. Helena hade blå ögon och brunt hår hon hade samma kläder som Sofia och alla var bästa vänner. Plötsligt mötte de Trollkarlen Izmir som berättade att de blivit utvalda av småfolket i den lilla byn Kazam. Han berättade att den elaka häxan Sodum hade tagit den gyllene klockan i byn. När klockan var borta var det ständigt mörkt i byn solen lyste inte så länge klockan inte ringde på morgonen. Ingen kunde ju väcka solen. Invånarna i Kazam var rädda och behövde hjälp.
Izmir gav barnen ett gammalt trollspö som var av guld och sa:
-      Det fungerar bara tre gånger, och när ni vill ha hjälp måste ni använda det. Ni ska gå till staden och vid tornet kommer ni möta en vit och en svart katt som bor i det gamla tornet. Han ger er en gammal karta till Sodums slott.
Sofia som var äldst stoppade trollspöet i väskan och de gick mot staden. Barnen lämnade byn och gick norrut. Efter två dagar hittade staden och där träffade de en gammal man. Han lärde dem hur de kan försvara och slåss och de kämpade mycket. Efter två veckor åkte de till staden med häst.

Barnen kom till staden. Staden var liten och det bodde människor i  staden. Den var inte vacker och det var gamla hus och alla var fattiga som bor där. Husen var små och svarta. På husen fanns det stora fönster. Gatorna var stora och det fanns inga träd. Det doftade gott från alla blommor. Vid det stora torget låg tornet. Det höga trätornet var målat i gult. Porten var stor, tung och brun till färgen. De flesta jobbade i skogen med jordbruk. Tornet var högt så man såg det över hela staden. När de kom fram till tornet gick de in i det och fann katten. Katten sa:
-Hej, det var länge sedan. De hade ju träffats för två år sedan tillsammans med trollkarlen.
- Hej vi vill ha hjälp att hitta en karta, säger barnen.
- Ja här är kartan, säger katten.
-Tack så mycket, säger barnen.
- Följ kartan ordentligt så kommer ni fram, säg katten
Barnen lämnade staden och gick norrut

Efter två veckor kom de fram till Sodums slott. Vägen dit var lång och de passerade en jättegammal stad som hade många träd. I den gamla staden bodde människor med trasiga kläder och de var mycket fattiga och det sprang många svarta katter på gatorna. De tände sina lampor för att se bättre i mörkret.  Sofia knackade på dörren och dörren öppnade sig. De gick in genom dörren men det var ingen där, det var tomt. Dörren stängdes och de började leta efter mat men det fanns inget att äta. De gick upp för en trappa och hittar ett rum och dörren var låst. Rummet var litet och mörkt. I rummet fanns ett stort fönster, en säng och ett gammalt bord och några stolar. Utanför fönstret fanns det många träd och på natten kom det en trollkarl men barnen såg ingenting ut genom fönstret.
Helena säger: Oh vad jag är rädd.
Plötsligt hörde de ett ljud bakom dörren. Sodum öppnade dörren och där stod häxan och skrek. Sofia tog fram trollspöet sa: ambra kadabra och häxan blev en fågel och flög ut genom fönstret.
Dörren stängdes och barnen kunde inte komma ut. Helena skrek på hjälp. Rätt som det var kom trollkarlen Izmir och öppnade dörren. Alla var glada att slippa det lilla rummet. Barnen hörde klockan från tornet och följde ljudet. När de kom fram såg de klockan på en bänk och framför klockan ligger det 1000-tals ormar. Sofia tog fram trollspöet och vips var alla ormarna borta. Peter tog klockan och stoppade den i Sofias väska. De började gå tillbaka. När de kom ut ur slottet tog de fram klockan och ringde länge och solen vaknar och gick upp. I byn KASAM blev det ljust och alla blev glada och med hjälp av trollspöet fixade barnen en stor fest.

 Så nu har vi skrivit en saga tillsammans. Hur blev resultatet? Jämför med den gamla versionen. vad är det som gjorde att den blev bättre?

Lycka till

Patric



tisdag 29 januari 2013

Skriv en reflektion över besöket på operan

Skriv en reflektion över besöket på Kungliga Operan och se baletten Törnrosa.

Beskriv hur du tycket besöket var. Hur kändes det att sitta i denna vackra lokal? Vad tyckte du om baletten? Vilken karaktär gillade du mest?

http://www.operan.se/sv/Var-repertoar/201213/Tornrosa/

http://www.operan.se/Var-repertoar/201213/Tornrosa/Simkinfilm/

http://www.operan.se/Var-repertoar/201213/Tornrosa/Film/

http://www.operan.se/Var-repertoar/201213/Tornrosa/Bakom-kulisserna/

skriv en reflektion  till fredagen den 1 februari och maila in den till 
patric.andersson@jarfalla.se 


Lycka till


Gemensam text :saga uppgift till torsdag den 31 januari

 Skriva en gemensam text en gemensam text:saga

 Titta på vår gemensamma saga och försök se om vi fått med alla de genretypiska dragen: Ge gärna exempel

  En berättelse har syftet att underhålla och förmedla  kunskap.
  En berättelse innehåller en rad händelser och problem och beskriver hur personer handlar och reagerar samt innehåller en upplösning.
  En berättelse beskriver händelser, personer och miljöer samt känslor och tankar på ett utförligt sätt.
 Det finns ofta flera personer med i berättelse
Det finns ofta en sensmoral dvs något som man kan lära sig något av t ex rätt och fel

http://www.slideboom.com/presentations/685871/Sagan-om-den-gyllene-klockan?pk=07a3-6968-d6f5-fee8-be7a-d55e-17c1-ebce 

Maila in svaren till patric.andersson@jarfalla.se senast torsdag den 31 januari

Sagan om den gyllene klockan
Det var en gång för länge, länge sedan då de tre barnen Peter, Helena och Sofia var i skogen och lekte. Plötsligt mötte de Trollkarlen Izmir som berättade att de blivit utvalda av småfolket i den lilla byn Kazam. Han berättade att den elaka häxan Sodum hade tagit den gyllene klockan i byn. När klockan var borta var det ständigt mörkt i byn och solen lyste inte så länge klockan inte ringde på morgonen. Ingen kunde ju väcka solen. Invånarna i Kazam var rädda och behövde hjälp.
Izmir gav barnen ett trollspö och sa:
-      Det fungerar bara tre gånger, och ni ska gå till staden och vid tornet kommer ni möta en katt som ger er en karta till Sodums slott.
Sofia som var äldst stoppade trollspöet i väskan och de gick mot staden.

Barnen kom till staden. Staden var liten och det bodde lite människor i staden. Den var inte vacker och det är gamla hus och alla är fattiga som bor där. De flesta jobbade i skogen eller med jordbruk. Tornet var högt så man såg det över hela staden. När de kom fram till tornet gick de in i det och fann katten. Katten säger:
-Hej, det var länge sedan. De hade ju träffats för två år sedan tillsammans med trollkarlen.
- Hej vi vill ha hjälp att hitta en karta, säger barnen.
- Ja här är kartan, säger katten.
-Tack så mycket, säger barnen.
- Följ kartan ordentligt så kommer ni fram, säg katten
Barnen lämnade staden och går norrut

Efter två veckor kommer de fram till Sodums slott. De tände sina lampor för att se bättre i mörkret.  Sofia knackade på dörren och dörren öppnade sig. De gick in genom dörren men det var ingen där, det var tomt. Dörren stängdes och de började leta efter mat men det fanns inget att äta. De gick upp för en trappa och hittade ett rum och dörren var låst.
Helena sa: Oh vad jag är rädd.
Plötsligt hör de ett ljud bakom dörren. Sodum öppnade dörren och där stod hon och skrek. Sofia tog fram trollspöet sa: abra kadabra och häxan blev en fågel och flög ut gnom fönstret.
Dörren stängdes och barnen kunde inte komma ut. Helena skrek på hjälp. Rätt som det var kom trollkarlen Izmir och öppnade dörren. Alla var glada att  de slapput ur det lilla rummet. Barnen hörde klockan från tornet och följde ljudet.. När de kom fram såg de klockan på en bänk och framför klockan låg det 1000-tals ormar. Sofia tog fram trollspöet och vips var alla ormarna borta. Peter tog  klockan med båda sina händer och stoppade den i Sofias väska. De började gå tillbaka. När de kom ut ur slottet tog de fram klockan och ringde länge och solen vaknade och gick upp på himlen. I byn KASAM blev det ljust och alla blev glada och med hjälp av trollspöet fixade barnen en stor fest.

måndag 28 januari 2013

Skriva gemensam text saga måndag 28 januari


Nu ska vi skriva en gemensam text så att ni får en förebild.

Sagan om den gyllene klockan
Den gylllene klockan
Peter, Helena och Sofia

    


Trollkarlen Izmir
Den elaka häxan Sodum
                           















Det var en gång för länge, länge sedan då de tre barnen Peter, Helena och Sofia var i skogen och lekte. Plötsligt mötte de Trollkarlen Izmir som berättade att de blivit utvalda av småfolket i den lilla byn Kazam. Han berättade att den elaka häxan Sodum hade tagit den gyllene klockan i byn. När klockan var borta var det ständigt mörkt i byn solen lyste inte så länge klockan inte ringde på morgonen. Ingen kunde ju väcka solen. Invånarna i Kazam var rädda och behövde hjälp.
Izmir gav barnen ett trollspö och sa:
-      Det fungerar bara tre gånger, och ni ska gå till staden och vid tornet kommer ni möta en katt som ger er en karta till Sodums slott.
Sofia som var äldst stoppade trollspöet i väskan och de gick mot staden.

Händelse 1

Händelse 2

Händelse 3

Problem

Upplösning