fredag 18 januari 2013

Sagan för vecka 4 - 21 - 25 januari

Törnrosa av bröderna Grimm
….För länge, länge sedan fanns det en kung och en drottning, som varje dag sade till varandra:
- “Ack, om vi ändå hade ett barn !”
Men de fick inget barn.
Så en dag, när drottningen badade, hände det sig att en groda kröp upp ur vattnet och sade till henne:
- “Din önskan blir uppfylld ! – Innan ett år har gått, så kommer du att få en dotter.”
Så som grodan hade sagt, så gick det också.
Drottningen fick en dotter som var så skön, att kungen blev alldeles utom sig av glädje, och ställde till med en stor fest. Han bjöd inte bara in sina släktingar, sina vänner och sina bekanta, utan också féerna, för att de skulle bli goda och nådiga mot barnet. Det fanns tretton féer i kungens rike, men eftersom han bara hade tolv guldtallrikar för dem att äta på, så fick den trettonde stanna hemma. Festen firades med pompa och ståt, och när den var över så skänkte féerna prinsessan sina underbara gåvor. Den ena gav henne dygd, den andra gav henne skönhet, och den tredje – rikedom, och så vidare… Den lilla, fick sålunda allt man kunde önska sig här i världen.
När elva av féerna hade uttalat sina goda önskningar, så steg plötsligt den trettonde in. Hon ville hämnas för att hon inte hade blivit bjuden, och utan att hälsa eller se på någon, ropade hon med hög röst:
- “Kungadottern kommer att sticka sig på en slända, när hon blir femton år, och falla död ner”.
Utan att säga ett ord mer, så vände hon sig om och lämnade salen. Alla blev förskräckta. Då trädde den tolfte féen fram, – hon som ännu inte hade uttalat sin önskan. Eftersom hon inte kunde utplåna den onda spådomen, utan bara mildra den, så sade hon:
- Prinsessan kommer inte att dö av det, utan bara sova djupt, i hundra år.
Kungen ville bevara sitt kära barn för olyckan, och därför skickade han ut ett påbud att alla sländor i hela riket skulle brännas upp Men féernas spådomar slog till punkt och pricka in på flickan. Hon blev så skön, ärbar, vänlig och klok, så att alla som såg henne, bara måste älska henne.Den dagen, då hon fyllde femton år, var kungen och drottningen inte hemma, och flickan befann sig ensam i slottet. Då vandrade hon omkring överallt, tittade in i salar och kammare, som det föll henne in, och kom slutligen till ett gammalt torn. En smal spiraltrappa ledde upp till en liten dörr. I låset satt en rostig nyckel. När flickan vred om den, så gick dörren upp, och i den lilla kammaren där innanför, satt en gammal gumma med en slända och spann flitigt sitt lin.
- God dag, gamla mor, sade prinsessan, – vad gör ni ?
- Jag spinner, svarade gumman, och nickade på huvudet.
- Vad är det för något som snurrar så lustigt ? frågade flickan, och tog sländan och ville spinna, hon också.
Men knappt hade hon rört vid sländan, förrän spådomen gick i uppfyllelse, och hon stack sig i fingret på den.
.
I samma ögonblick som hon stack sig, så sjönk hon ned på bädden som stod där, och föll i djup sömn och hela slottet föll i sömn, på samma gång som hon.
Kungen och drottningen, som just hade kommit hem, och trädit in i salen, de somnade, – och hela hovet med dem. Hästarna i stallet, hundarna på gården, duvorna på taket, flugorna på väggen, – alla sov. Ja, till och med elden som flammade i spisen, blev stilla och somnade in.Steken slutade att fräsa, och kocken som just skulle lugga kökspojken för något ofog han hade gjort, släppte honom och somnade. Vinden lade sig, och på träden utanför slottet, rörde sig inte ett blad
Runt omkring slottet, växte en törnrosahäck upp. För varje år så blev den allt högre, och till sist omslöt den hela slottet, och växte över det så att inte något av det syntes, inte ens flaggan på taket. I landet berättades sagan om den sköna, sovande Törnrosa – så kallade man nämligen prinsessan. – Och allt emellanåt kom prinsar som ville tränga igenom häcken, och in i slottet. Men det var omöjligt, ty törnena höll tätt ihop, som hade de händer. Och ynglingarna blev hängande där, utan att kunna slita sig loss, och de dog en jämmerlig död Efter många, långa år så kom slutligen en prins till landet, och hörde en gammal man berätta om törnrosahäcken. Innanför häcken låg ett slott, sade gubben, där en underskön prinsessa sov sedan hundra år, och med henne – kungen, drottningen och hela hovet. Gubben hade också hört sin farfar säga att många prinsar hade kommit dit och försökt att tränga igenom häcken, men de hade fastnat där, och dött en sorglig död.
Då sade ynglingen: – “Jag är inte rädd. Jag vill gå dit och se den sköna Törnrosa”.
Och hur ivrigt den gamle än avrådde honom, så ville prinsen inte lyssna på hans ord. Nu hade emellertid just de hundra åren gått, och den dagen var kommen då Törnrosa skulle vakna upp igen. När kungasonen nalkades häcken, så bestod den av idel stora, vackra rosor. De böjde sig undan av sig själva, och släppte honom oskadd igenom, och bakom honom slöt de sig åter till en häck. På slottsgården såg han hästarna och de brokiga jakthundarna ligga och sova, och på taket satt duvorna med huvudet under vingen. När han kom in i slottet, sov flugorna på väggen, kocken i köket höll alltjämt handen lyft över kökspojken, och pigan satt med den svarta tuppen som skulle plockas.
. När prinsen fortsatte, så såg han hela hovet ligga och sova i den stora salen, och på tronen slumrade kungen och drottningen. Han gick vidare, och allt var så tyst att varje andetag hördes.
Slutligen kom han till tornet och öppnade dörren till den lilla kammaren, där Törnrosa låg och sov. Där låg hon och var så vacker att han inte kunde ta blicken ifrån henne. Han böjde sig ned och gav henne en kyss. Så snart hans mun hade rört vid Törnrosa, så slog hon upp ögonen, vaknade och såg vänligt på honom. Så gick de ut tillsammans, och kungen, drottningen och hela hovet vaknade, och alla såg på varandra med stora ögon.
Hästarna på gården steg upp och skakade på sig. – Jakthundarna hoppade, och viftade på svansen. Duvorna på taket drog huvudena ur vingarna, såg sig om och flög ut på fältet. Flugorna på väggen kröp vidare, elden i köket tog fart och flammade så att maten blev kokt, steken började fräsa, kocken gav kökspojken en örfil, så att han skrek. Och pigan plockade tuppen färdigt.
Så firade prinsen och Törnrosa bröllop med prakt och ståt, och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar.

Slut


För er som missade fredagens lektioner den 18 januari

1. läs igenom texten och sätt ut punkt och stor bokstav i texten nedan.
2. Skriv om de rätta meningarna i stycket på ett papper och maila dem till patric.andersson@jarfalla.se 

jag ska åka till stockholm på tisdag jag tar tåget som lämnar centralstationen klockan 06.00 på morgonen det kommer nog att vara kallt för det är det alltid i februari förra året var jag i luleå på nyårsafton och det kan man verkligen kalla kallt igår köpte jag ett par nya jeans på hm de var verkligen urbilliga jag brukar alltid köpa märkesjeans men nu blev det inga levi´s.


LÄXA till måndag den 21 januari skriv en fortsättning på Alladin


Skriva fortsättning av sagan:


Alladin gifte sig med Alia, sultanens dotter och det fick två barn. De hette Sara och Amir och var tvillingar. En dag när familjen var på utflykt till Kallhäll mötte de en trollkarl med stora ögonbryn.



 Här har du inledningen på fortsättningen. Nu ska du skriva en fortsättning. minst en ½ A4sida.



tänk på de genretypiska dragen.


Lycka till

Patric

tisdag 15 januari 2013

Läxa till tidag 22 januari

Läs sidan 47 - 53 i Alexander den stores äventyr och skriv en sammanfattning på en ½ A4 sida

måndag 14 januari 2013

Patric SVAgrupp på studiebesök

Den 28 januari kl 1900 – 2200 på Kungliga Operan i Stockholm

Törnrosa

Balett i två akter
Tyll, tåspets, fantastiska kostymer och stor musik! I Törnrosa får man allt man förväntar sig av klassisk balett.
Det är prinsessan Auroras dop och de sex feer som är hennes gudmödrar firar med gåvor. Carabosse har inte blivit bjuden och lägger som hämnd en förbannelse på barnet: när hon fyller sexton ska hon sticka sig på en slända och dö. Men den Lila fen har ännu inte givit sin gåva. Hon mildrar förbannelsen – prinsessan kommer inte att dö, utan sova i hundra år och kunna väckas av kyssen från en prins.
Törnrosa är en av de största klassiska baletterna till Pjotr Tjajkovskijs magiska musik. Koreografen Marcia Haydée var prima ballerina vid Stuttgartbaletten och blev senare dess konstnärliga ledare. I hennes version skildras den eviga kampen mellan det goda och onda, vitt och svart, mellan ljuset och mörkret och den onda fen Carabosse har fått ett nytt djup. Ingen är alltigenom ond.
Törnrosa är en föreställning som passar hela familjen med barn från 10 år.

Vi möts på Jakobsbergs station klockan 17.45
Vi tar tåget mot Stockholm klockan 17.58 och vi ankommer Jakobsberg ca 2245

Patric och Nadia

söndag 13 januari 2013

Läxa till fredag den 18 januari

Skriv en reflektion över sensmoralen du hittat i Alladin och den underbara lampan.

En reflektion är en text där du kopplar sensmoralen i sagan till dina tankar.

sensmoral= ett buskap som finns i texten som vi människor kan lära oss något av.


Inlämning fredag klockan 10.20

Lycka till !

Patric

Läxa till onsdag den 16 januari i SVA

Alladin och den underbara lampan


http://www.ur.se/sagorivarlden/asien/aladdin/frame_aladdin.html


1. Läs och lyssna på sagan minst 3 gånger.

2. Försök hitta de genretypiska dragen i sagan:

Vad är syftet?
 Finns det många händelser och problem samt en upplösning på historien?
 Beskriver sagan olika händelser, miljöer och personser?
  Finns det en sensmoral dvs kan man lära sig något av sagan?


skriv ner svaren på ett papper så att vi kan diskutera detta på Onsdag


Lycka till

Patric